logo

Kínálatunk

Bejelentkezés


Keresés

Bevásárlókosár

VirtueMart
Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

Skype-on is kereshet

My status

Facebook

Megosztás

Share this post

Tudtad?

Sekli jelentése: összekötő...
Bővebben
Kötél alapanyagainkról PDF Nyomtatás E-mail

Röviden összefoglalom, köteleink milyen alapanyagokból, milyen összetételben készülnek, és alkalmazásuk hol javasolt.

Köteleink két fő alapanyaga:

  • polipropilén és
  • poliészter (ez utóbbiból létezik vágott poliészterből készült, pamutos hatású szál is) 
A polipropilén jellemzője, hogy alacsony sűrűségű (0,90-0,92 g/cm3), tehát a víz tetején lebeg.
A poliészter ugyanakkor nehezebb (~1,4 g/cm3), vízben elsüllyed. Szakítószilárdság tekintetében a poliészter jobban teljesít, nyúlása is alacsonyabb, mint a polipropiléné.
Mindkét anyag UV stabilizált, ezért a napsugárzásnak ellenálló. Legjellemzőbb, hogy a két anyag adott arányú kombinációjából állítunk elő kötelet, attól függően, milyen felhasználásra kerül sor.
 
modern kikötőkötélÁltalános célra készült köteleink korábban tisztán polipropilénből készültek, de időközben sikerült kikísérletezni a poliészter erősítés olyan arányát, mellyel a kötél könnyű maradhat, tehát felúszó, ugyanakkor nagyobb szakítószilárdsága, ill. kisebb nyúlása következtében olyan feladatokra is alkalmazható, ahol követelmény a kötél alacsony nyúlása. Ma már minden általános célú kötelünk tartalmaz a magban poliészter erősítést. Ezek a kötelek szinte mindenféle színben előfordulhatnak. Alapesetben fehér az alapszínük, és színes jelzőszálak teszik a köteleket megkülönböztethetővé. A kötél teljesen színezhető is, ill, egyedi mintával is készülhet. A szín kissé befolyásolja a kötél szakítószilárdságát, tapasztalatunk szerint a fekete polipropilén szálakból készült kötelek kis mértékben nagyobb szakítószilárdságúak.
Hajózásban az általános kötelek használhatók kikötőkötélnek, mentőkötélnek, akár felhúzókötélnek. 
 
A PP/PES összetételű kötelünk előnyei a következőkben foglalhatók össze:
  • Kis sűrűségű kötél, a víz felszínén lebeg
  • A poliészterrel kevert magnak köszönhetően a köpeny maghoz való tapadását biztosítjuk (a polipropilén szálak könnyebben csúsznak el egymáson, mint a poliészter szálak. Ennek a következménye, hogy a polipropilén kötelek általában puhább szerkezetűnek tűnnek), ennek következtében a köpeny nem csúszik meg a magon. A poliészter shotköteleknél is ezt a megoldást alkalmazzuk, így a csörlőzés során a köpeny nem csúszkál.
  • A polipropilén köpeny a kisebb felületi tapadása miatt alkalmasabb csigán való átvezetésre. A gyakorlatban ez a kötél könnyebb futásában nyilvánul meg.
  • A poliésztert tartalmazó mag miatt nagyobb szakítóerő, kisebb nyúlás.
 
A fenti alapanyagokból legkisebb nyúlású kötél akkor készíthető, ha az teljes egészében poliészterből készül. Ilyen köteleket is kínálunk, az alapanyag árából következően magasabb árfekvésben. Természetesen köztes megoldások is léteznek, ha úgy kívánja, 100 % poliészter magú kötelet is készítünk, polipropilén köpennyel. A poliészter másik előnyös tulajdonsága, hogy a polipropilénhez képest magasabb olvadáspontú. Ha magasabb hőtűrésű kötélre van szüksége, a poliészter kötél a jobb választás.
A poliészter köpenyű köteleink jelenleg még fehér színűek, de a jelzőszál színes lehet. Ebben az esetben a jelzőszál anyaga polipropilén.
A nagyobb poliészter tartalmú kötelekre főként a hajózásban lehet szükség, felhúzóköteleknél fontos, hogy a kötél nyúlása alacsony legyen. Vékonyabb átmérőben ezek a kötelek kitűnően alkalmazhatók berántózsinórként. 
 
Pamutos hatású poliészter köpennyel, és poliészter/polipropilén keverékű maggal készítjük a kellemes fogású köteleket. Ezek a shotkötelek kevésbé dörzsölik a kezet, a csörlőzést is jól viselik.
  
rugalmas kötélA kötelek készítési módja is alkalmazkodik az igényekhez. A fonatolt kötél béléssel, és (akár dupla) köpennyel rendelkezik. Bélés nélküli, tűfonatolt kötelet ajánlunk, ha fontos, hogy a kötél rugalmas legyen.
 
Ezeken kívül természetesen meg kell említeni azokat a hi-tech anyagokat, melyek a versenyhajózásban mára szinte megkerülhetetlenek:
KEVLAR: nagy hőellenállás, nagy szakítószilárdság alacsony nyúlás mellett, azonban a rendszeres hajlító igénybevételt kevésbé bírja, a szálak megtörnek.
SPECTRA: nagyon magas szakítószilárdság, dörzsölésnek jól ellnáll.
VECTRAN: magas szakítószilárdsága mellett alacsony nyúlás, dörzsölésnek ellenálló, sűrűségéhez képest nagyon magas szakítósziliárdság. Magas hőterhelést képest elviselni.
DYNEEMA (SPECTRA): nagy szakítószilárdság kis nyúlással, emellett könnyű. 
 
Ezekből az alapanyagokból jelenleg nem kínálunk kötél termékeket, de terveink szerint hamarosan ezek is kínálatunk részét képezik. 
 


Támogatja a Joomla!. Designed by: web hosting enterprise top actors Valid XHTML and CSS.